Tidak diketahui dari mana asalnya belacan kerana hampir semua negara di rantau
Asia mengeluar dan memproses belacan. Sama ada dijadikan sebagai makanan atau
dipasarkan. Besar kemungkinan ia dibawa masuk ke negara ini melalui para
pedagang atau pendatang negara luar yang terus bermastautin di sini. Berdasarkan
kehidupan seharian di Asia Tenggara, kebanyakan penduduk tertumpu di kawasan
pinggir pantai sebagai kawasan penempatan. Di sini perolehan makanan didapati daripada
sumber laut. Ini termasuk udang dan ikan. Oleh kerana udang datang bermusim dalam
jumlah yang banyak, sesuatu harus dilakukan agar udang boleh dimakan dalam jangkamasa
yang panjang. Jadi, cara yang terbaik ialah dengan cara mengawet. Belacan dibuat melalui
pengalaman para nelayan yang pada mulanya hanya sekadar menjadikannya sebagai makanan
tambahan. Oleh kerana sambutan yang menggalakkan dan perisa yang diminati, setiap
kali datang musim, udang diperam untuk dijadikan belacan.